10 tips for å booke det perfekte band til bryllupsfesten.
Et typisk bryllupsband er gjerne et band som spiller kjente hits fra ledende artister, ofte også omtalt som et coverband. Et godt bryllupsband skal bidra til å løfte stemningen etter en dag med masse inntrykk, mat og taler. De skal lage en ordentlig fest og er kanskje sterkeste bidragsyter til å skape et solid siste inntrykk på en stor dag.
1. Vær tidlig ute
Så snart datoen er satt og sted er valgt er det på tide å begynne å tenke på å kontakte potensielle band. Spesielt er det viktig å være tidlig ute dersom bryllupet skal stå i perioden mai — august, en periode som regnes for høysesong for musikere som jobber mot bryllupsmarkedet. Det er ikke uvanlig å begynne å orientere seg allerede ett år i forveien. Et mål bør være å ha konkrete tilbud på bordet senest 6 måneder før bryllupet da de beste ofte blir booket svært tidlig.
2. Sjekk festlokalets muligheter og begrensninger
Før man skal leie et band er det lett å begynne å se for seg hvor mange musikere man ønsker seg i bandet. Kanskje har man et helt spesielt band i tankene? Men før dere begynner å innhente priser fra musikere, bør dere snakke med festlokalets kontaktperson og finne ut hvilke muligheter og eventuelle begrensninger selve lokalet har. Dette kan ofte ha en direkte påvirkning på hvilke type band dere kan spørre og hvilke priser dere vil motta. Her er en kort liste over spørsmål dere bør stille:
- Har dere hatt band som har opptrådd hos dere tidligere og hvor pleier dere i så fall å plassere dem? Forsøk samtidig å danne et bilde av hvor folk kan danse m.m.
- Hvor stor er selve scenen eller plassen musikerne har til disposisjon? Har de tilstrekkelig med plass til instrumenter og lydanlegg? Dette er viktig å vite for å avgjøre hvor mange musikere selve scenen kan romme. Hva er eiers egne erfaringer og anbefalinger? Hva er det meste de har hatt der tidligere? Kanskje har scenen en begrensning som tilsier at dere ikke har plass til mer enn tre musikere.
- Har lokalet noen begrensninger med tanke på hvor lenge bandet kan spille? Enkelte steder har regler de må ta hensyn til med tanke på naboer eller gjester (dersom det f.eks. er et hotell). Dette er en viktig forutsetning å informere musikerne om når dere går ut med en forespørsel. Når MÅ de faktisk slutte å spille.
- Når kan musikerne komme på dagen for å sette opp alt nødvendig utstyr (Get-in) og når må de eventuelt være ferdige? I snitt trenger et band minimum en time for å bære inn og koble opp alt utstyr, samt gjennomføre en såkalt lydsjekk. Vår anbefaling er likevel at musikerne får to timer slik at man har en sikkerhetsmargin dersom problemer skulle oppstå. Det er også viktig å tenke på at musikerne er ferdige med alle forberedelser i god tid før gjestene kommer.
- Har dere navn og telefonnummer til en kontaktperson på spillestedet som bandet kan kontakte før og når de ankommer for å bære inn og koble opp utstyret? Kanskje har bandet noen tekniske spørsmål eller det er noe de ikke finner. Sørg for at bandets kontaktperson for både navn og telefonnummeret god tid i forveien. Gjerne inkluder denne informasjonen i en kontrakt.
3. Bli enige om et realistisk budsjett
Hvordan blir stemningen i salen om man ser en dårlig og småsvett tryllekunstner,… som skal holde på i 3 timer? Eller om man hører på en taler som mumler og snakker om ting publikum ikke forstår. La ikke underholdningen handle om kompromisser. Sørg for å sette av tilstrekkelig med penger slik at dere kan finne et band som ikke bare er musikalsk dyktige, men som kan underholde, kommunisere med et publikum og som har erfaring med å spille i bryllup.
Det er stor forskjell på å spille og underholde i et bryllup med gjester i alle aldre som gjerne spenner fra 14 til 70 år og som kanskje aldri har hørt bandet før, sammenlignet med å spille en konsert på et utested hvor folk allerede kjenner og har betalt for å høre på bandet.
Skal man booke et band bør man minimum budsjettere med mellom kr. 20.00,- og 25.000,-. Nå kan man være heldig å f.eks. få en dyktig trio besetning som kan bli noe rimeligere, men i starten handler det om å sette opp et realistisk budsjett. Nå skal det sies at vi her snakker om band, altså 3 eller flere medlemmer, og ikke trubadurer eller doer. En dyktig trubadur kan man gjerne få til mellom 6 og 10.000,-.
Husk også at Gigplanet har flere hundre artister som alle har egne profilsider med tekst, bilder, komplette repertoar lister og enten lydfiler eller videoer hvor du enkelt og uforpliktende kan sende forespørsler til flere for å kunne innhente tilbud og sammenligne priser.
4. Finn noen som spiller musikk brudeparet har et forhold til.
En klassisk “feil” brudepar gjør når de selv skal booke et band er å forsøke å finne et band som mor, far, tanter og onkler skal like. Man bør absolutt tenke på gjestene, men IKKE glem at dette er brudeparets dag. Når brudeparet har det gøy, så har gjestene det gøy. Derfor er vårt råd å forsøke å finne et band som spiller musikk brudeparet og jevnaldrende venner har et forhold til.
For å finne ut om bandet er riktig for brudeparet, be om å få se deres repertoar (hvilke sanger de har øvd inn og spiller). Har bandet mye samme musikalske smak og spiller sanger som brudeparet og deres jevnaldrende kjenner er man definitivt på rett spor.
5. Lytt og se
Selv om flere band i dag kan fremstå som både flott og imponerende på en nettside, så la deg ikke forføre utelukkende av gode bilder og tekster. Har de gjort en god jobb med nettsiden så sier det noe om at de tar jobben seriøst, samt at de selv er flinke designere og gode tekstforfattere. Eller at de har brukt penger på dyktige reklamefolk. Men det sier ikke mye om deres musikalske kvaliteter.
Skal du virkelig få en følelse av et band bør du be om å høre eller se såkalte live lyd- eller filmopptak. Grunnen til at vi sier live opptak er at da får man også en følelse av publikums respons. På en lydinnspilling kan man høre om publikum applauderer eller synger med. På en video kan man også se musikernes tilstedeværelse på scenen og kommunikasjonen de har med publikum.
Forskjellen på et liveopptak og en studioinnspilling er at man i dag kan spille inn sanger i studio hvor feil og sure toner kan synges på nytt, om og om igjen. I tillegg kan man ved hjelp av avanserte lyd programmer enkelt få en som synger surt (ikke treffer tonen) til å høres perfekt ut. Derfor anbefaler vi å høre eller se liveopptak. Har dere muligheten vil selvfølgelig det beste være om de har en spillejobb hvor dere selv kan komme å se og høre dem.
6. Sjekk referanser og sosiale medier
Kjenner dere ikke bandet fra før, kan du be dem om referanser. Aller helst fra en tilsvarende bryllupsjobb. Et annet tips er å sjekke deres sosiale profiler. Hva skriver andre om dem og hva skriver de selv i egne kanaler. Når det gjelder band du finner på Gigplanet, så har vi allerede gjort det meste av jobben for deg. Vi har nøye sjekket deres seriøsitet, erfaring og bransje forståelse i tillegg til at vi har evaluert og godkjent deres musikalske kvaliteter. Alle våre artister har f.eks. er organisasjonsnummer i Brønnøysund.
7. Sørg for en fleksibel avtale med tanke på konsert start og slutt
Jeg har selv spilt i masse bryllup og kan telle på en hånd de gangene vi har gått på scenen til avtalt tid. Servering, underholdning, teknikk som svikter (film- og bildevisning m.m.) og talene under middagen tar nesten alltid lengre tid enn først antatt. Familie og nære venner har gjerne jobbet masse med sin tale og har liten erfaring med tiden det tar. Et erfarent bryllupsband vet dette. De er selvfølgelig klar til å gå på til avtalt tid, men venter gjerne og utsetter starten til når de får beskjed. Dersom bandet jeg selv spiller i for eksempel har en avtale om å spille fra kl. 22:00 til 01:00 og starten bli utsatt, så strekker vi oss langt for likevel å spille i 3 timer som er avtalt. Dette er det ikke alle band som gjør. Avklar derfor dette tidlig.
8. Sørg for at gjestene får tid til å takke for seg.
Dersom festen er i et leid lokale er det viktig å tenke på at bandet ikke spiller så lenge at folk plutselig må skynde seg ut. La gjestene få god tid til å takke ordentlig for seg og klemme på brudeparet dersom de fortsatt er med på festen og ikke er reist av gårde. Stenger dørene f.eks. kl. 03:00 så kan det være greit at bandet gir seg senest kl. 02:00. Det tar tid for gjestene å bestille taxi, finne yttertøy, samt menn og koner før man skal hjem :). Sånn er der bare.
9. Be om en pris som inkluderer alt.
En del band gjør også masse konserter og jobber for store eventbyråer. I dette markedet er det en del andre regler som ofte gjelder. Bl.a. er det vanlig at man oppgir en fast pris for selve spillingen og leverer et tilleggs dokument omtalt som en Rider. Her opplyses det gjerne at reiseutgifter (overnatting, ferge, bensin, bompenger m.m.) kommer i tillegg, samt hvilke krav de stiller til garderobefasiliteter. Herunder hvilke type mat, snacks og drikke som skal stå klart i garderoben. Dette er ikke vanlig i privatmarkedet. Ikke alle band tenker på at dere er privatpersoner og ikke en profesjonell part. Vær derfor tydelig på at dere ønsker en pris som inkluderer alt av reiseutgifter. Med tjenester som Google Maps er det i dag enkelt for bandet å selv regne ut hvilke kostnader de får i forbindelse med reising. Når det gjelder mat og drikke så kan det være greit å snakke om dette og avtale noe. F.eks. at de får god tilgang på drikke som kaffe og vann, samt noe snacks og gjerne mat om dere likevel har mulighet til dette. Ta uansett godt vare på musikerne og få dem til å ønske seg velkommen. Blir de godt tatt i mot blir ønsket om å gjøre en skikkelig god jobb bare enda sterkere.
10. Skriv en kontrakt
Så snart du har funnet bandet du vil leie, sørg for å skrive en kontrakt. De fleste band har og sender dette selv. Her er noen raske tips til hvilke type informasjon en kontrakt som et minimum bør inneholde.
- Oppdragsgiver Fullt navn med adresse og kontaktinformasjon (på den som skal betale.
- Band/kontaktperson Navn på bandet, samt fullt navn med adresse, e-post og mobilnummer på bandets kontaktperson.
- Arrangement dato
- Tidspunkter Klokkeslett for når bandet kan komme tidligere på dagen og laste inn, samt koble opp alt nødvendig utstyr og når de må være ferdig. Klokkeslett for når bandet skal starte å spille, samt når skal de slutte.
- Pauser Dersom bandet f.eks. skal spille i 3 timer er det vanlig å legge inn noen korte pauser slik at konserten f.eks. deles opp i 3 deler. Dette kan være greit å bli enige om, samt skrive i kontrakten. En spilleperiode omtales ofte som et sett. Da kan det f.eks. stå 3 sett med 2 pauser, hver på 10–15 minutter.
- Spillested Oppgi full adresse slik at bandet enkelt kan finne frem. Dersom dere har navn på en kontaktperson på stedet, husk også å skrive dette.
- Honorar Her skal beløpet dere er blitt enige om stå. Legg gjerne til en tekst som dette; “Bandets reise, sosiale og administrative utgifter er innregulert i honoraret.”
- Betalingsbetingelser Det er vanlig med 7 dagers betalingsfrist etter endt spilletid.
- Signatur Sørg for at begge parter skriver ut kontrakten, signerer og returnerer til hverandre. Det er viktig at det er bandets kontaktperson som signerer. Et annet tips kan være å legge til følgende under hans eller hennes signatur; “Kontaktperson har fullmakt til å representere bandets medlemmer ved inngåelse av denne avtalen”. Obs! Dersom du booker en artist gjennom Gigplanet blir det automatisk generert en kontrakt til begge parter når du som kunde godkjenner et tilbud. Manuell signatur er derfor ikke påkrevd.
- Tips & triks
- Arrangør