Fordeler med levende musikk for fysisk og mental helse

I de siste årene har studie etter studie vist at konserter og live musikk har en stor innvirkning på fysisk og mental helse. Helsefordelene med live musikk spenner fra fysisk til mental helse: Konserter reduserer stress, frigjør lykkehormoner som oksytocin og dopamin, forbedrer hjernefunksjon og levetid, gir essensiell sosial tilknytning og til og med lindrer smerte.

Konserter er en felles opplevelse


Sosiolog Émile Durkheim skapte begrepet "kollektiv eufori" for å beskrive følelsen av felles energi og delt følelse folk opplever når de kommer sammen for ett felles formål. Før offentlige steder ble stengt ved starten av pandemien, var disse øyeblikkene en naturlig del av hverdagen vår; i en studie oppga flertallet at de opplevde kollektiv eufori ukentlig, eller til og med daglig. Vi gikk på live konserter, idrettsarrangementer, kinoer og fulle barer, alt sammen ga oss en følelse av samhørighet og en form for felles formål. Disse aktivitetene tente en unik form for tilknyttet glede og dekket vårt behov for tilhørighet på en måte som studioalbum eller TV-serier du ser alene ikke kan kopiere. Selv når mange aspekter av livene våre går tilbake til en form for normalitet etter COVID, er det nødvendig å aktivt søke ut disse opplevelsene på en måte som det ikke var tidligere, enten ved å se på direktesendt sport, gå på kino eller selvfølgelig strømme en live konsert.

Fysisk helsegevinst med live musikk

Psykologi- og sosiologiforskere blir stadig mer interessert i kunstens innvirkning på helse, og mer spesifikt innvirkningen av live musikk på fysisk helse. Studier viser at live konserter reduserer utskillelsen av kortisol, stresshormonet som kontrollerer kroppens reaksjoner på stress (vedvarende økninger i kortisol er knyttet til hjertesykdom og diabetes). Forskere la også merke til at deltakerne hadde redusert blodtrykk og hjertefrekvens etter å ha opplevd live musikk. Live musikkopplevelser kan til og med fungere som en naturlig smertelindringsmetode; konserter kan lindre fysisk smerte ved å utløse utskillelsen av endorfiner, som reduserer en persons opplevelse av smerte, eller til og med avbryter smertesignaler før de når hjernen.

Live konserter forbedrer din mentale helse

Det er betydelige fordeler med live musikk for mental helse. En studie viser at "engasjement med musikk" - som forskerne i dette tilfellet definerte som dansing eller å delta på en konsert - fører til en generell følelse av velvære, der deltakerne rapporterte forbedret humør og en følelse av tilknytning til andre. Konserter er en unik mulighet til å oppleve både musikk og sosial interaksjon. Det er en nevrokjemisk sammenheng mellom musikk og mental helse med svært positive virkninger. Live musikk har vist seg å utløse utskillelsen av oksytocin - som forbedrer våre følelser av vitalitet, selskapelighet og tillit - samt dopamin. Musikk generelt har til og med blitt foreskrevet for å behandle depresjon og forbedre humør og finmotorisk kontroll hos pasienter med Parkinsons sykdom. En studie beskrev til og med live musikk som "bedre for din mentale helse enn yoga". Hormonelle og kjemiske forandringer til side, musikk skaper rom for følelsesmessig uttrykk og bearbeiding utover det vi er i stand til å sette ord på.

Live musikk forbedrer hjernefunksjonen

Å lytte til live eller ny musikk utfordrer også hjernen - den må jobbe for å forstå en ny lyd - og fungerer som en treningsøkt for hjernen. Musikk forbedrer kreativitet, hukommelse, våkenhet og klarhet, og live musikk har blitt knyttet til forbedret kognitiv funksjon hos pasienter med demens. Når man ser på hjernes aktivitet i MR-skanninger hos forsøkspersoner, fant forskere at musikk aktiverer flere områder i hjernen enn til og med språk; faktisk begynner babyer å prosessere musikk før de kan prosessere tale i tidlig utvikling. Studier har vist at å lytte til musikk utløser "hjerneavledet nevrotrofisk faktor", som fremmer nevrogenese: veksten av nye nevroner. I hovedsak holder å lytte til musikk, enten det er innspilt eller live, hjernen din ung.

Mennesker som regelmessig opplever live musikk øker sin kreativitet og sine kognitive evner; reduserer nivået av stresshormoner samtidig som produksjonen av endorfiner, dopamin og oksytocin øker; opplever konsekvent sosial tilknytning eller "kollektiv eufori"; og lever til og med lenger (opptil ni år lenger, faktisk).

Kilde: Benefits of Live Music to Physical and Mental Health

  • Arrangør

Er du artist som ønsker flere spillejobber?

Gigplanet formidler spillejobber for flere hundre tusen i måneden. Ta del i fellesskapet.

Registrer artist